Relația cu copiii, încredere, relația de autoritate, tipuri de părinți (permisiv, autoritativ, autoritarian), tipuri de educație, iubire, pedeapsă și consecință, granițe, siguranță, mituri legate de educație
În ultimii ani se constată o creștere a numărului de părinți interesați de a afla metode potrivite de educație pentru copiii lor. Există și o ofertă bogată de cursuri despre cum să îți crești copiii însă, deși sunt diverse, aceste cursuri au un element comun: promovează o educație permisivă în care părintele are doar un rol de spectator- resursă, neglijând perspectivele celorlalte tipuri de educație.
Totodată, problema pedepselor este una tabu. Nici un curs de pe piață nu vorbește despre ele. Aceasta în condițiile în care există numeroase studii care dovedesc că educația de tip permisiv (unde pedepsele sunt excluse) aduce tot la fel de multe deservicii ca cea de tip dictatorial (care se bazează pe coerciție fizică, frică și abuz).
Însă psihologul american Diana Baumrind (în Effects of Authoritative Parental Control on Child Behaviour Ed. University of California, Berkeley, p. 810) concluziona, în urma studiilor sale, că există beneficii ale pedepselor blânde:
Diana Baumrind cataloghează 3 stiluri parentale: permisiv (indulgent), autoritativ (echilibrat) și autoritarian (dictatorial, sever), iar modulul nostru, „Autoritatea și stilurile parentale” propune participanților spre familiarizare al doilea stil parental, cel autoritativ, și oferă prilejul părinților participanți să descopere propriul mod de echilibrare a balanței între disponibilitate parentală și responsabilizarea copiilor lor, precum și așteptările pe care le au de la aceștia.
După acest modul părinții își vor putea redescoperi copiii și vor putea să își îmbunătățească relația cu ei.
Modulul durează 3 ore, cu pauză de gustare după prima oră și jumătate.
În prima parte se vor prezenta la PowerPoint informații teoretice și după pauză vor urma exerciții de învățare experențială, în care participanții vor putea dialoga și împărtăși propriile experiențe.
Haideți să ne lăsăm învestiți cu autoritate parentală de propriii noștri copii!