Stilurile parentale – Scoala Familiei
Educația caracterului
26 decembrie 2016
Deschidere curs complet – Bucuresti
13 ianuarie 2017

Stilurile parentale

Cuvinte cheie

Tipuri de părinți (permisiv, autoritativ, autoritarian), tipuri de educație, iubirea și pedeapsa, mituri legate de educație

 

Contextul modulului

În ultimii ani se constată o creștere a numărului de părinți interesați de a afla metode potrivite de educație pentru copiii lor. Există și o ofertă bogată de cursuri despre cum să îți crești copiii însă deși sunt diverse, aceste cursuri au un element comun: promovează o educație permisivă în care părintele are doar un rol de îndrumător și de resursă, tratând celelalte tipuri de educație ca fiind nepotrivite.

De exemplu nu se promovează în educație autoritatea părintelui pentru că trendul actual de parenting dezaprobă folosirea pedepselor în educația și dezvoltarea copiilor. Problema pedepselor este una tabu. Nici un curs de pe piață nu vorbește despre ele. Aceasta în condițiile în care există numeroase studii care dovedesc că educația de tip permisiv (unde pedepsele sunt excluse) aduce mai multe deservicii decât cea de tip dictatorial (care se bazează pe frică și abuz).

Însă psihologul american Diana Baumrind (în Effects of Authoritative Parental Control on Child Behaviour Ed. University of California, Berkeley, p. 810) concluziona în urma studiilor sale că există beneficii ale pedepselor blânde:

 • O restabilire mai rapidă a implicării afective de ambele părţi după descărcarea emoțională;
 • Rezistența mai mare la abateri similare din partea fraților care experimentează indirect aplicarea pedepselor;
 • Emulația părintelui agresiv care rezultă într-un comportament asertiv prosocial (părintele agresiv se străduiește să devină mai maleabil din punctul de vedere al relaționării cu celălalt);
 • Diminuarea reacțiilor cauzate de vinovăția indusă de încălcarea regulilor;
 • Abilitatea crescută a copilului de a îndura o pedeapsă în vederea atingerii unui scop îndepărtat în timp.

Diana Baumrind propune 3 stiluri parentale: permisiv (indulgent), autoritativ (echilibrat) și autoritarian (dictatorial, sever).

Modulul nostru, „Autoritatea și stilurile parentale” propune participanților spre familiarizare al doilea stil parental (autoritativ).

 

Obiectivele modulului

 • Familiarizarea participanților cu conceptul de autoritate
 • Cunoașterea stilurilor de educație parentală
 • Înțelegerea beneficiilor educației autoritative
 • Elucidarea miturilor legate de educație

 

Ce oferă părinților acest modul?

 • Părinții își vor putea îmbunătăți modelul de educație pe care îl practică în prezent față de copii.
 • Părinții vor afla ce fel de părinți sunt ei: permisivi, autoritativi sau dictatoriali. Acest lucru îi va ajuta să-și înțeleagă mai bine propriile comportamente față de copiii lor și să-și îmbunătățească relația.
 • Părinții vor descoperi care sunt beneficiile educației autoritative și vor afla mai multe despre rolul pedepselor iubitoare în educația copiilor.

După acest modul părinții își vor putea redescoperi copiii și vor putea să își îmbunătățească relația cu ei.

 

Structura și durata

Modulul durează 3 ore, cu pauză de gustare după prima oră și jumătate.

În prima parte se vor prezenta la PowerPoint informații teoretice și după pauză vor urma exerciții de învățare experențială, în care participanții vor putea dialoga și împărtăși propriile experiențe.

 

Comments are closed.