Gestionarea conflictelor – Scoala Familiei
Adolescenţa cu problemele şi bucuriile ei
18 decembrie 2016
Alimentația sănătoasă
22 decembrie 2016

Gestionarea conflictelor

Cuvinte cheie

Conflicte, comunicare,  părinţi, copii, familie, educaţie, managementul conflictelor, gestionarea conflictelor

 

Contextul modulului

Știați că următoarele cuvinte nu sunt sinonime: conflict, ceartă, scandal?

Conflictul presupune în primul rând optici diferite şi ciocnirea dintre acestea referitor la o anumită problemă, dar aceasta nu înseamnă că un conflict trebuie să se transforme într-o ceartă sau scandal.

O ceartă este un conflict, dar nu orice conflict presupune o ceartă.

Vom discuta despre conflicte doar în acest context al familiei. Este un subiect de mare actualitate, oamenii devin din ce în ce mai conştienţi că trebuie să facă ceva pentru a reuşi gestionarea şi rezolvarea conflictelor  într-un mod constructiv. De foarte multe ori conflictele în familie pornesc de la o comunicare deficitară dar şi de la lipsa de înţelegere, cunoaştere și acceptare a faptului că suntem diferiţi, bărbaţii de femei, adulţii de copii.

Într-o familie conflictele fac parte din viaţa de zi cu zi. Conflictele în familie variază în funcţie de oamenii implicaţi în ele. Tulburarea poate fi produsă de un soţ dependent de muncă a cărui soţie se simte singură sau resemnată faţă de el (şi de serviciul care îl desparte de ea) sau de copiii care sunt o sursă continuă de conflict şi exasperare din cauza faptului că părinţilor le lipsesc aptitudinile corespunzătoare spre a fi părinți, sau de familii mixte în care un părinte vitreg sau copiii vitregi sunt sursa conflictului în familie.

Indiferent de numeroasele calităţi pe care le are, nici un părinte nu este perfect şi ar fi o povară covârşitoare să încerce să fie, negându-şi dreptul de a greşi şi posibilitatea de a învăţa din propriile greşeli. Singurul efort care merită făcut este de a se opri în momentul în care relaţia cu copilul devine tensionată, atunci când acesta îi reproşează anumite lucruri, şi de a analiza obiectiv situaţia. Dacă înţelege că a greşit este bine să lupte cu orgoliul propriu pentru a reuşi să-şi ceară iertare de la copil, în loc de a lupta cu copilul pentru a-şi satisface orgoliul. Uneori, dacă părintele nu reuşeşte să tragă această linie, ceea ce urmează în relaţia cu copilul se clădeşte pe resentimente, tensiuni exprimate sau înăbuşite, care vor răbufni la următoarea ocazie.

Indiferent de epocă, ţară, cultură sau educaţie, conflictul dintre generaţii a existat dintotdeauna. De-a lungul timpului, el a îmbrăcat şi forma unui fenomen în masă, cum a fost mişcarea hippie de exemplu. Acest conflict, care este de fapt o ruptură între generaţii, este cu siguranţă una dintre problemele acute şi actuale ale societăţii. Tinerii se simt dezorientaţi şi neînţeleşi, iar părinţii par să nu găsească soluţii să rezolve acest litigiu. În timpurile noastre, adolescenţii dispun de toate mijloacele pentru a-şi da viaţa peste cap, iar libertatea prost-înţeleasă nu poate avea decât efecte negative asupra lor. Există două tabere care se „războiesc” dintotdeauna: pe de-o parte, tinerii, nonconformişti, dornici de a fi independenţi, iar pe de alta, părinţii, bunicii, profesorii, care nu le înţeleg rebeliunea, nemulţumirile şi care uneori, din prea multă dragoste, riscă să-i protejeze excesiv şi chiar să-i sufoce.

Armonia din familie nu vine la pachet cu certificatul de căsătorie sau cu naşterea primului copil ci trebuie cultivată ca orice altă relaţie. Are nevoie de răbdare, timp şi sacrificii, pentru că legăturile dintre membrii familiei nu sunt doar cele de sânge, ci şi cele pe care le dezvoltăm prin încredere şi respect.

Conflictele familiale frecvente, grave afectează vieţile membrilor familiei ajungându-se chiar la părăsirea căminului sau la agresivitate verbală şi nu numai.

 

Obiectivele modulului

  • Identificarea factorilor generatori de conflicte din familie.
  • Explorearea mecanismelor conflictului din familie
  • Facilitarea înțelegerii conflictului între generaţii.
  • Prezentarea de posibile soluţii de rezolvare a conflictelor din familie.

 

Ce oferă părinților acest modul?

Exercițiile de tip brainstorming precum şi cele specifice acestui subiect sau jocurile de rol ce le propunem participanţilor pot ajuta la clarificarea unor aspecte foarte importante legate de acest subiect pentru fiecare în parte, relevante pentru participanţi.

Nu e lucru uşor să readuci zâmbetele printre cei dragi şi să refaci echilibrul într-o casă, dar dacă începi din timp lupta cu problemele, ai toate şansele să reuşeşti. Conturarea unui plan de schimbare a fiecărui participant la momentul încheierii modulului considerăm a fi o reuşită.

Împreună tragem câteva concluzii în urma parcurgerii materialelor, dar fiecare trebuie să găsească soluţii în contextul propriei familii.

 

Structura și durata

Modulul durează 3.5 ore, cu o pauză de gustare.

În prima parte se vor prezenta preponderent informații teoretice și de obicei după pauză propunem exerciții de învățare experiențială, în care participanții vor putea dialoga și împărtăși propriile experiențe.

 

1 Comment

  1. Dalban Elena spune:

    Doresc să particip