Sibiu: De la biologic la cultural, despre masculin și feminin – Scoala Familiei
Loading Evenimente

« Toate Evenimente

 • Acest eveniment a trecut.

Sibiu: De la biologic la cultural, despre masculin și feminin

16 februarie 2019 @ 16:30 - 19:00

50 lei
 • Toată lumea știe că bărbații și femeile sunt diferiți din punct de vedere anatomic, hormonal, psihologic și social. Iar aceste diferențe pot duce în viața de familie ori la serviciu la armonie și echilibru sau la nefericire. De ce?

   

  Pentru că ține de noi să înțelegem că bărbații și femeile au așteptări și comportamente diferite, dictate de sexul lor și să nu așteptăm de la sexul opus să se comporte așa cum ne-am comporta noi într-o situație anume.

  Discursul despre genuri prezintă comportamente specifice pentru ceea ce în limbaj de specialitate se numește ”bărbatul tipic” sau ”femeia tipică”. Evident, fiecare dintre noi este unic și nimeni dintre noi nu este ”tipic”. Dar putem să observăm în procesul de autocunoaștere care sunt segmentele de personalitate în care am dezvoltat de-a lungul timpului un comportament tipic feminin si care sunt cele în care se manifestă latura masculină a personalității.

  În familie, procese precum comunicarea între soți, cea între părinți și copii, funcționarea familiei ca grup microsocial, sunt adesea facilitate de înțelegerea unor aspecte specifice fiecărui gen, care ne determină să gândim sau să acționăm în anumite moduri.

  Ca mamă, când băiatul tău preadolescent intră în casă ca o furtună, fără să salute, se izolează în cameră și refuză orice comunicare, te îngrijorezi pentru că e destul de evident că are o problemă. Oare e bine să insiști atunci să discuți cu el, sau să îi respecți cerința (nu foarte respectuos adresată): ”nu mă stresa cu asta acum!”? Cum luptă el cu stresul?

  Ca tată, când fiica ta plânge disperată că nu are cu ce să se îmbrace (deși are un dulap ticsit cu haine), pentru că e „grasă și nimeni nu o place” (deși ție ți se pare că nu e nimic în neregulă cu greutatea ei), că nu se va duce a doua zi la examen pentru că „oricum nu o să facă nimic” (deși tu știi ca s-a pregătit destul de mult pentru acel examen), ești pus în dificultate. Fiica ta trece printr-o criză, vrei să o ajuți dar nu găsești resurse în experiența personală. Ce o determină să declare ”catastrofe” niște probleme care ție ți se par neimportante și foarte ușor de rezolvat?

  Auzim adesea reproșuri nefondate și jignitoare de tipul ”Așa faceți voi femeile!” sau ”Toți bărbații sunt niște copii!”. Este evident că ele rezultă dintr-o lipsă de înțelegere a conceptului de gen și a celor adiacente lui.

  Se întâmplă uneori să vrem să ajutăm pe cineva dar, pentru că nu îi înțelegem nevoile, ajungem  să îi facem mai mult rău.

  Ceea ce ne propunem la Școala Familiei este să identificăm acele aspecte legate de gen care ne aduc împreună, care ne ajută să ne înțelegem unii pe alții fără să ne judecăm reciproc, care ne oferă posibilitatea să întindem o mână unui om aflat într-o situație problematică.

  Pornim de la premisa că fiecare om are în personalitatea sa aspecte considerate feminine și aspecte asociate masculinității. De asemenea, deși statisticile arată că anumite domenii profesionale sau anumite activități sunt în general preferate de bărbați iar altele sunt în general preferate de femei, fiecare dintre aceste domenii sau activități pot fi abordate cu succes de către oricine, indiferent de gen. Nici unul dintre genuri nu este privilegiat în raport cu celălalt dar nici nu putem ignora situații, nevoi, surse de motivație și multe alte aspecte care ne diferențiază în mod vădit.

  Obiectivele atelierului

  • Prezentarea aspectelor tipice de comportament asociate genului.
  • Prezentarea cauzelor de natură anatomofiziologică sau socioculturală a diferențelor dintre comportamentele tipic masculine și cele tipic feminine
  • Prezentarea unor modalități eficiente de relaționare în cadrul familiei în funcție de genul membrilor acesteia

   

  Ce oferă participanților acest atelier?

  Părinții vor primi un set de informații structurate, comparative și fundamentate științific despre diferențele între bărbați și femei. Acest lucru îi va ajuta la următoarele:

  • Să îți înțeleagă și să își gestioneze mai bine comportamente din familie și din societate, prin perspectiva componentelor de personalitate specific feminine sau masculine ale propriei persoane.
  • Să evite reacții clișeice și greșite la anumite situații des întâlnite în viața de cuplu.
  • Să ofere sprijin și ghidare copiilor în cazul în care aceștia devin nesiguri de propria lor identitate.

  Cost de participare: 

  50 lei/ persoană

  80 lei/ cuplu

  30 lei/ studenți

Detalii

Data:
16 februarie 2019
Timp:
16:30 - 19:00
Preţ:
50 lei
Eveniment Category:

Organizator

Școala Familiei Sibiu
Telefon:
0728230267
Email:
sibiu@scoala-familiei.ro

Altele

Trainer:
Ștefania Hălăucă
Din orașul:
București
Contribuție curs:
50 lei
Reduceri:
80 lei/cuplu; 30 lei/ studenți

Loc de întâlnire

Școala Finlandeză Sibiu
str Dealului nr 6
Sibiu,
+ Harta Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *