Sebeș: Era nutriționismului, ești pregătit? – Scoala Familiei
Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Sebeș: Era nutriționismului, ești pregătit?

14 martie 20 @ 10:00 - 13:00

50 lei

Tu, cum te descurci în era nutriționismului?

Trăim o vreme în care omul are tot mai inerentă nevoie de consiliere nutrițională. Trebuie să recunoaștem că nutriționismul este foarte atractiv în zilele noastre. Avem mii de produse în market, cum să nu fie vorba despre ”era nutriționismului?” Gândiți-vă câte sectoare sunt implicate în povestea aceasta? Consumatori, producători, dieteticieni, consilieri nutriționali, jurnaliști în domeniu, scriitori, sociologi, toți devenind un ”must have” ai societății actuale. Cele mai bine vândute cărți din lume sunt cele legate de nutriție și rețete de bucate! Nu e uimitor?

”Nutriționism” – un termen creditat inițial lui Gyorgy Scrinis, profesor la Universitatea din Melbourne, noțiunea fiind mai apoi popularizată de scriitorul Michael Pollan. Gyorgy Scrinis vorbește despre importanța gradului de procesare al alimentelor, mai mult decât conținutul în nutrienți, iar sfaturile sale nutriționale sunt neașteptat de simple.

Cel care a făcut popular acest termen este celebrul Michael Pollan, autorul bestseller-ului ”În apărarea mâncării”, lansată în ianuarie 2008. Polland explorează relația a ceea ce el numește nutriționism și dieta occidentală, cu accent pe sfaturile alimentare din sfârșitul de secol XX, date ce vin din comunitatea științifică. Pollan susține că analiza reductivă a alimentelor în componentele nutritive este o mare greșeală. Pune la îndoială felul în care este construită imaginea nutriționismului, care ar vrea să promoveze starea de sănătate, sugerând pe întreg parcursul cărții lucruri extrem de simple: „Mâncați mâncare. Nu prea mult. În principal plante. În carte, autorul Michael Pollan ne vorbește pe final despre câteva reguli simple de luat aminte, în această ”era a nutriționisnului”.

De multe ori m-am întrebat, ca mai apoi șă și scriu despre aceasta: ”unde se mănâncă cel mai bine și oamenii trăiesc cel mai mult?”

Ce credeți că am constatat și mi-a fost confirmat și de celebrul Dan Buettner în ”Zonele albastre”? Cel mai bine oamenii trăiesc și cea mai bună hrană ce susține viața lor este acolo unde se păstrează tradiția, obiceiurile, alimetele și cultura locală.

Nu poți izola și studia factorii individuali deconectați de contextele lor obișnuite, cum ar fi dieta și cultura, factori care s-au dovedit în mod repetat a avea un impact fundamental asupra rezultatelor nutriționale. Chiar și atunci când oamenii de știință au încercat să studieze factori precum cultura, dieta și modelele de consum pe termen lung, dificultățile enorme de a face măsurători precise referitoare la componentele nutriționale individuale și de a produce concluzii semnificative au dus la rezultate incomplete, înșelătoare sau chiar dăunătoare.

Am auzit cu ani în urmă la Prof. Mencinicopschi, întrebat fiind ce să cumpărăm din supermarket, următorul îndemn: e a ceea ce americanii cumpără acum în supermarket, magazine tip fast-food și resta”Ia bunica sau străbunica cu tine la magazin și ce pune ea în coș, acelea să fie cumpărăturile.” Celebrul Michael Polland susține și el că, cea mai mare parturante, nu este mâncare! Un sfat practic este să mănânce doar acele lucruri pe care oamenii din generația bunicii sale le-ar fi recunoscut drept aliment.

Sunteți pregătiți? 

Cost de participare: 
90 lei/ persoană 
50 lei/ persoană

 

 

Detalii

Data:
14 martie 20
Timp:
10:00 - 13:00
Preţ:
50 lei
Eveniment Category:

Organizator

Școala Familiei Sebeș
Telefon:
0744606720
Email:
sebes@scoala-familiei.ro
Sit web:
scoala-familiei.ro

Altele

Trainer:
dr Lavinia Melania Bratu
Din orașul:
Timișoara
Reduceri:
- 40 lei

Loc de întâlnire

Play Time Sebeș
str Dorin Pavel 70
Sebeș,România
+ Harta Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *