Cel mai adesea, conflictele dintre noi ajung să prindă forma unei certe. Însă nu mereu. O ceartă este un conflict, dar nu orice conflict presupune o ceartă.
Dacă tot sunt inevitabile, de ce să nu ne folosim de certuri și conflicte? Pe principiul, când viața îți oferă lămâi, pregătește-ți o limonadă! Să ne folosim, nu pentru a „câștiga puncte” sau „bătălii”, ci pentru a ne fi mai bine împreună și de ce nu, pentru a avea mai multă liniște.
Vom discuta despre conflicte în contextul familiei. Aici ele se iscă dintr-o sumedenie de motive și pot produce mari daune, atunci când nu sunt abordate înțelept. Un lucru minor poate declanșa o dramă majoră, atunci când nu i se acordă atenția cuvenită.
Scânteia poate fi produsă de un soţ dependent de muncă a cărui soţie se simte singură sau resemnată faţă de el (şi de serviciul care îl desparte de ea) sau de copiii care sunt o sursă continuă de tensiune. Părinții ajung ușor la exasperare pentru că le lipsesc instrumentele potrivite pentru a face față provocărilor.
Un părinte vitreg sau copiii vitregi sunt adesea sursa tensiunilor în familiile mixte.
Ce e de făcut?
Îți propunem:
– Să identificăm tipurile de conflicte din familie,
– Să analizăm „anatomia” fiecăruia dintre ele,
– Să exemplificăm alternative de abordare sănătoasă a conflictelor,
– Să descoperim soluții de prevenire și gestionare a conflictelor și certurilor cu copiii, între soți și a triunghiurilor conflictuale,
– Să împărtășim practici de succes în abordarea conflictelor din familie.
„Cum să ne certăm… cu folos”, un atelier despre abordarea și rezolvarea conflictelor din familie, susținut de formatoarea Iulia Țoța, miercuri 7 aprilie, ora 19.00.