Statisticile arată că România este pe primul loc în Europa la numărul copiilor aflați la vârsta pubertăţii diagnosticaţi cu cancer şi pe locul trei în ceea ce privește copii bolnavi de obezitate. În rândul adulţilor români, principala cauză de mortalitate o reprezintă bolile cardio-vasculare, iar pe locul 2 este cancerul. De altfel, România se află pe primul loc în Europa la decesul cauzat de bolile cardio-vasculare.
A treia cauză de mortalitate în rândul românilor este dată de bolile aparatului digestiv, un român din patru fiind obez iar un român din doi, supraponderal.
Alimentaţia este principala cauză a acestei statistici îngrijorătoare iar mulţi români mănâncă într-o proporţie mult prea mare alimente care provoacă şi întreţin aceste boli.
Ce introducem, zilnic, în organism prin alimentația noastră?
– preparatele din carne, în special cele în nuanțe rozalii, conțin azotat de potasiu, fără de care nu ar mai fi la fel de atrăgătoare
– produsele perisabile din carne (crenvurști, parizer) conțin mari cantități de apă şi aditivi
– legumele cel mai adesea conțin azotaţi şi azotiţi (substanţe toxice) dacă nu sunt achiziționate dintr-o sursă sigură
– pâinea poate conţine până la 34 de aditivi
– băuturile carbo-gazoase conțin drept colorant cel mai adesea tartrazină, o substanță chimică foarte periculoasă.
Propuneri de meniuri sănătoase la micul dejun,