Educația caracterului – Scoala Familiei
Caracteristici masculine și feminine
25 decembrie 2016
Stilurile parentale
27 decembrie 2016

Educația caracterului

Cuvinte cheie

Caracter, personalitate, valori, etic și moral, dezvoltare, succes

 

Contextul modulului

V-ați întrebat vreodată de ce unele familii par să fi decoperit secretul armoniei și al bucuriei de a trăi împreună, în vreme ce altele sunt devastate de mânie, de certuri, de jocuri perfide și răzbunări ciudate?Cu siguranță ați observat că situația financiară nu este răspunsul. Sunt destule exemple de familii, cu o condiție financiară precară, care au succes în ceea ce privește relațiile familiale, în vreme ce altele, foarte bine realizate din punct de vedere financiar, nu cunosc niciodată pacea și fericirea familială. Nici educația nu spune cuvântul decisiv în această privință. Câte familii de intelectuali  nu constată că, în ciuda mediului elevat, au eșuat la capitolul comunicare  relațională părinți-copii, în vreme ce copiii oamenilor simpli, de la țară, ajung să aibă succes nu doar profesional și financiar, ci și familial?!

Ceea ce face diferența este  caracterul. Teddy Roosevelt spunea că „ a educa mintea și nu principiile morale ale unei persoane, înseamnă să educi o amenințare la adresa societății”. Și, cu siguranță are dreptate. După generații întregi pe care ne-am trudit să le ridicăm pe culmile cunoașterii, am ajuns să trăim paradoxul unei epoci în care, în ciuda unei dezvoltări tehnologice fără precedent, eșuăm tot mai des în formarea unor tineri echilibrați, rezilienți și responsabili. Oare ne-am preocupat mai mult să adăugăm ani vieții și mai puțin să dăm viață anilor noștri?!

Mai mult decât atât, dacă până nu demult angajatorii își selectau angajații pentru ce știau și îi concediau pentru cum se dovedeau a fi, astăzi angajările vizează de la bun început trăsăturile de caracter necesare formării și dezvoltării competențelor transversale, precum și pe cele care asigură baza soft skils-urilor care le susțin pe primele. Așadar, caracterul, ca singura componentă a personalității umane care poate fi educată, tinde să devină vital în parcurgerea propriului traseu către varianta noastră cea mai bună.

Prin urmare, trebuie să ne implicăm copiii în activități care le dezvoltă gândirea critică față de chestiuni morale și etice, care să îi inspire să devină devotați acțiunilor morale și etice și să le ofere oportunități variate de a exersa aceste tipuri de comportamente dezirabile. Nu este suficient să impunem un set de reguli și un sistem de recompense și pedepse care au ca efect schimbări comportamentale temporare, de scurtă durată, ci acestea trebuie coroborate cu situații în care copilul dezvoltă și aplică gândirea critică, astfel încât să putem vorbi despre o educație care are ca efect formarea unui caracter puternic, ce nu poate fi schimbat, indiferent de tipul și intensitatea factorilor care exercită presiune asupra lor.

Acest modul ne va ajuta să redescoperim importanța educației pentru caracter, un tip de educație care nu doar va îmbunătăți performanțele intelectuale ale copiilor noștri, ci va asigura și echilibrul familiilor lor.

Obiectivele modulului

 • Familiarizarea participanților cu noțiunile de caracter și personalitate
 • Prezentarea importanței caracterului în dezvoltarea personală
 • Identificarea perioadei optime pentru formarea caracterului
 • Înțelegerea mecanismelor de formare a caracterului
 • Descoperirea unor tehnici de formare a anumitor trăsături de caracter

 

Ce oferă participanților acest modul?

Participând la  acest modul părinții vor deveni mai informați cu privire la utilitatea educației pentru caracter. Drept consecință, copiii dumneavoastră pot, în timp, să beneficieze de următoarele:

 • Relaţii mai puternice între părinţi și copii, bazate pe respect și prețuire
 • Motivaţii educaţionale mai puternice
 • Nivele mai mari ale fericirii şi stării de bine
 • Evitarea comportamentelor de tip adictiv și scăderea incidenței delincvenței juvenile
 • Nivele mai ridicate de autocontrol, stimă de sine şi responsabilitate
 • Abilitatea de a face faţă problemelor-creșterea rezilienței
 • Implicarea și asumarea actelor de milostenie, caritate şi voluntariat
 • Nivele mai ridicate ale fericirii și stării de bine
 • Longevitate mai mare şi sănătate fizică bună
 • Rate scăzute de sinucideri, idei de sinucidere şi depresie

 

Structura și durata

În prima parte se vor prezenta informații teoretice și după pauză vor urma exerciții de învățare experențială, precum și sesiuni de tip Q&A (întrebări și răspunsuri), în care participanții vor putea dialoga și împărtăși propriile experiențe.

Haideți să reducem diferența dintre ceea ce sunt copiii noștri și ceea ce ar putea fi!

Comments are closed.