Comunicare, părinţi, copii, familie, parenting, cursuri părinţi, educaţie
Contextul modulului
Pentru că de aici, de la o comunicare deficitară apar neînţelegerile, conflictele, care de multe – de prea multe ori escaladează şi se ajunge la situaţii încordate ce ar fi putut fi evitate dacă s-ar fi cunoscut importanţa unei comunicări constructive. Când comunicăm avem o sarcina dificilă de care adesea nu ne dăm seama şi de aceea de multe o privim cu indiferență, suntem neglijenţi. Trebuie să punem în cuvinte trăiri, sentimente şi pentru asta trebuie să avem grijă să comunicăm în aşa fel încât celălalt să înţeleagă exact ce vrem să transmitem, să găsim cuvintele potrivite pentru a comunica căci altfel se poate distorsiona și altera mesajul.
Să încercăm să înţelegem şi să acceptăm că suntem diferiţi şi prin comunicarea noastră să zidim relaţii nu să dărâmăm. Să conştientizăm faptul că interiorul nostru este exteriorizat prin stilul de vorbire.
Nevoile în comunicare sunt: nevoia de a spune, nevoia de a fi înțeles, nevoia de a fi recunoscut, nevoia de fi valorizat, nevoia de a influența, nevoia de intimitate. Foarte rar se întâmplă ca cineva să aibă în armonie toate aceste șase nevoi, de regulă fiind dezechilibrate ca proporții. Nevoile în comunicare funcţionează diferit la femei și bărbaţi, adulţi şi copii – un lucru foarte important de care trebuie să ţinem cont în procesul de comunicare. În multe familii nu se ajunge la un nivel de împărtăşire complexă, tocmai datorită reacţiilor nepotrivite ale celuilalt.
Cele mai recente studii au demonstrat că doar 7% din ceea ce se comunică între oameni se transmite propriu-zis prin cuvinte, 38% se face prin tonul vocii, iar 55% din comunicare, adică cea mai mare parte, este rezultatul fizionomiei și al limbajului corpului. Expresiile chipului, gesturile, calitatea și tipul mișcărilor pe care le face cineva în timpul comunicării ne aduc mai multe informații despre ce spun persoanele respective decât cuvintele în sine.
Câteva noţiuni simple şi foarte uşor de aplicat despre ce înseamnă o comunicare constructivă. Astfel, participanţii vor înţelege că:
Împreună tragem câteva concluzii în urma parcurgerii materialelor, dar fiecare trebuie să găsească soluţii în contextul propriei familii.
Modulul durează 3.5 ore, cu o pauză de gustare.
În prima parte se vor prezenta preponderent informații teoretice și de obicei după pauză propunem exerciții de învățare experiențială, în care participanții vor putea dialoga și împărtăși propriile experiențe.