Comunicarea in familie – Scoala Familiei
Tabără Bușteni iarnă 2017
13 ianuarie 2017
Căutăm formator în Brașov!
9 martie 2017

Comunicarea in familie

Cuvinte cheie

Comunicare,  părinţi, copii, familie, parenting, cursuri părinţi, educaţie

Contextul modulului

De ce un atelier despre comunicare?

Pentru că de aici, de la o  comunicare deficitară apar neînţelegerile, conflictele, care de multe – de prea multe ori escaladează şi se ajunge la situaţii încordate ce ar fi putut fi evitate dacă s-ar fi cunoscut importanţa unei comunicări constructive. Când comunicăm avem o sarcina dificilă de care adesea nu ne dăm seama şi de aceea de multe o privim cu indiferență, suntem neglijenţi. Trebuie să punem în cuvinte trăiri, sentimente şi pentru asta trebuie să avem grijă  să comunicăm în aşa fel încât celălalt să înţeleagă exact ce vrem să transmitem, să găsim cuvintele potrivite pentru a comunica căci altfel se poate distorsiona și altera mesajul.

Să încercăm  să înţelegem şi să acceptăm că suntem diferiţi şi prin comunicarea noastră să zidim relaţii nu să dărâmăm. Să conştientizăm faptul că interiorul nostru este exteriorizat prin stilul de vorbire.

Nevoile în comunicare sunt: nevoia de a spune, nevoia de a fi înțeles, nevoia de a fi recunoscut, nevoia de fi valorizat, nevoia de a influența, nevoia de intimitate. Foarte rar se întâmplă ca cineva să aibă în armonie toate aceste șase nevoi, de regulă fiind dezechilibrate ca proporții. Nevoile în comunicare funcţionează diferit la femei și bărbaţi, adulţi şi copii – un lucru foarte important de care trebuie să ţinem cont în procesul de comunicare. În multe familii nu se ajunge la un nivel de împărtăşire complexă, tocmai datorită reacţiilor nepotrivite ale celuilalt.

Cele mai recente studii au demonstrat că doar 7% din ceea ce se comunică între oameni se transmite propriu-zis prin cuvinte, 38% se face prin tonul vocii, iar 55% din comunicare, adică cea mai mare parte, este rezultatul fizionomiei și al limbajului corpului. Expresiile chipului, gesturile, calitatea și tipul mișcărilor pe care le face cineva în timpul comunicării ne aduc mai multe informații despre ce spun persoanele respective decât cuvintele în sine.

 

Obiectivele modulului

  • Înţelegerea mecanismelor comunicării
  • Conştientizarea nevoilor de comunicare
  • Înţelegerea unor reguli de comunicare eficientă pentru îmbunătăţirea atmosferei în familie şi a relaţiilor dintre membri
  • Realizarea unui plan de schimbare a modului de comunicare in familie

 

Ce oferă părinților acest modul?

Câteva noţiuni simple şi foarte uşor de aplicat despre ce înseamnă o comunicare constructivă. Astfel, participanţii vor înţelege că:

  • Cuvântul trebuie sa zidească o relaţie, nu să obosească, să descurajeze, să rănească.
  • Femeile și bărbaţii sunt diferiţi în numeroase privinţe. Cheia descifrării acestor diferenţe constă în înţelegerea modului în care soții comunică între ei.
  • Încurajarea este mult mai importantă decât orice aspect al creşterii şi educării copilului. UN COPIL NEASCULTĂTOR ESTE UN COPIL DESCURAJAT. Părinţii îl vor ajuta pe copil să-şi dezvolte o imagine de sine pozitivă.
  • Comportamentele sunt rodul REPETĂRII și CONSECINȚELOR – să încurajăm apariția comportamentelor pe care le dorim şi să descurajăm apariția comportamentelor problemă
  • Pentru o comunicare eficientă părinte-copil sunt necesare mai multe lucruri din partea părinţilor: efort, răbdare, mesaje clare şi concise, atenţie, afecţiune, timp, respect şi încredere. Toate acestea pot asigura evitarea obstacolelor în comunicare, feedback şi alterarea rolurilor de emiţător şi receptor la cei doi parteneri ai comunicării.
  • În educaţie este nevoie şi de reguli (realiste care ţin cont de nevoile copiilor) şi de ”nu” –uri (nu multe şi inutile).

Împreună tragem câteva concluzii în urma parcurgerii materialelor, dar fiecare trebuie să găsească soluţii în contextul propriei familii.

 

Structura și durata

Modulul durează 3.5 ore, cu o pauză de gustare.

În prima parte se vor prezenta preponderent informații teoretice și de obicei după pauză propunem exerciții de învățare experiențială, în care participanții vor putea dialoga și împărtăși propriile experiențe.

 

Comments are closed.