Caracteristici masculine și feminine – Scoala Familiei
Formarea dependențelor la copii și adulți
24 decembrie 2016
Educația caracterului
26 decembrie 2016

Caracteristici masculine și feminine

Cuvinte cheie

Relaționare, comunicare, diferențe între bărbați și femei, identitate, caracteristici, testosteron, serotonină, funcționarea creierului, nevoi, valori

 

Contextul modulului

John Gray, Allan Pease, Connie Podesta, Mark Gungor sau Sophie Scott, sunt doar câțiva dintre autorii de materiale care ne delectează cu stilul savuros în care ne prezintă ceea ce se întâmplă în mintea unei femei și pare de neînțeles pentru un bărbat și de asemenea ce îl motivează pe un bărbat în deciziile lui, adesea surprinzătoare pentru o femeie. Ne place să citim cărțile lor sau să vizionăm materiale video cu discursurile lor pentru că ne confirmă ceea ce observăm zilnic în relațiile cu persoane de același gen sau cu persoane de gen opus.

Discursul despre genuri prezintă comportamente specifice pentru ceea ce în limbaj de specialitate se numește ”bărbatul tipic” sau ”femeia tipică”. Evident, fiecare dintre noi este unic și nimeni dintre noi nu este ”tipic”. Dar putem să observăm în procesul de autocunoaștere care sunt segmentele de personalitate în care am dezvoltat de-a lungul timpului un comportament tipic feminin si care sunt cele în care se manifestă latura masculină a personalității.

În familie, procese precum comunicarea între soți, cea între părinți și copii, funcționarea familiei ca grup microsocial, sunt adesea facilitate de înțelegerea unor aspecte specifice fiecărui gen, care ne determină să gândim sau să acționăm în anumite moduri.

Ca mamă, când băiatul tău preadolescent intră în casă ca o furtună, fără să salute, se izolează în cameră și refuză orice comunicare, te îngrijorezi pentru că e destul de evident că are o problemă. Oare e bine să insiști atunci să discuți cu el, sau să îi respecți cerința (nu foarte respectuos adresată): ”nu mă stresa cu asta acum!”? Cum luptă el cu stresul?

Ca tată, când fiica ta plânge disperată că nu are cu ce să se îmbrace (deși are un dulap ticsit cu haine), pentru că e „grasă și nimeni nu o place” (deși ție ți se pare că nu e nimic în neregulă cu greutatea ei), că nu se va duce a doua zi la examen pentru că „oricum nu o să facă nimic” (deși tu știi ca s-a pregătit destul de mult pentru acel examen), ești pus în dificultate. Fiica ta trece printr-o criză, vrei să o ajuți dar nu găsești resurse în experiența personală. Ce o determină să declare ”catastrofe” niște probleme care ție ți se par neimportante și foarte ușor de rezolvat?

Auzim adesea reproșuri nefondate și jignitoare de tipul ”Așa faceți voi femeile!” sau ”Toți bărbații sunt niște copii!”. Este evident că ele rezultă dintr-o lipsă de înțelegere a conceptului de gen și a celor adiacente lui.

Se întâmplă uneori să vrem să ajutăm pe cineva dar, pentru că nu îi înțelegem nevoile, ajungem  să îi facem mai mult rău.

Ceea ce ne propunem la Școala Familiei este să identificăm acele aspecte legate de gen care ne aduc împreună, care ne ajută să ne înțelegem unii pe alții fără să ne judecăm reciproc, care ne oferă posibilitatea să întindem o mână unui om aflat într-o situație problematică.

Pornim de la premisa că fiecare om are în personalitatea sa aspecte considerate feminine și aspecte asociate masculinității. De asemenea, deși statisticile arată că anumite domenii profesionale sau anumite activități sunt în general preferate de bărbați iar altele sunt în general preferate de femei, fiecare dintre aceste domenii sau activități pot fi abordate cu succes de către oricine, indiferent de gen. Nici unul dintre genuri nu este privilegiat în raport cu celălalt dar nici nu putem ignora situații, nevoi, surse de motivație și multe alte aspecte care ne diferențiază în mod vădit.

Obiectivele modulului

  • Prezentarea aspectelor tipice de comportament asociate genului.
  • Prezentarea cauzelor de natură anatomofiziologică sau socioculturală a diferențelor dintre comportamentele tipic masculine și cele tipic feminine
  • Prezentarea unor modalități eficiente de relaționare în cadrul familiei în funcție de genul membrilor acesteia

 

Ce oferă părinților acest modul?

Părinții vor primi un set de informații structurate, comparative și fundamentate științific despre diferențele între bărbați și femei. Acest lucru îi va ajuta la următoarele:

  • Să îți înțeleagă și să își gestioneze mai bine comportamente din familie și din societate, prin perspectiva componentelor de personalitate specific feminine sau masculine ale propriei persoane.
  • Să evite reacții clișeice și greșite la anumite situații des întâlnite în viața de cuplu.
  • Să ofere sprijin și ghidare copiilor în cazul în care aceștia devin nesiguri de propria lor identitate.

 

Structura și durata

Modulul durează 3 ore, cu pauză de gustare dupa prima oră și jumătate.

În prima parte se vor prezenta informații teoretice și după pauză vor urma exerciții de învățare experențială, în care participanții vor putea dialoga și împărtăși propriile experiențe.

 

1 Comment

  1. […] femeii la un rol casnic, de familie, în defavoarea celui profesional și care promovează inegalitatea dintre femei și bărbați.  Oficial, acestea nu sunt scopuri ale referendumului. Dar această viziune asupra societății e […]