Caracteristici masculine și feminine – Scoala Familiei
Formarea dependențelor la copii și adulți
24 decembrie 2016
Educația caracterului
26 decembrie 2016

Caracteristici masculine și feminine

Toată lumea știe că bărbații și femeile sunt diferiți din punct de vedere anatomic, hormonal, psihologic și social. Iar aceste diferențe pot duce în viața de familie ori la serviciu la armonie și echilibru sau la nefericire. De ce? Pentru că ține de noi să înțelegem că bărbații și femeile au așteptări și comportamente diferite.

Cuvinte cheie

Diferențe între bărbați și femei, identitate de gen, caracteristici, testosteron, serotonină, funcționarea creierului, roluri sociale, nevoi, valori

 

Contextul modulului

Toată lumea știe că bărbații și femeile sunt diferiți din punct de vedere anatomic, hormonal, psihologic și social. Iar aceste diferențe pot duce în viața de familie ori la serviciu la armonie și echilibru sau la nefericire. De ce? Pentru că ține de noi să înțelegem că bărbații și femeile au așteptări și comportamente diferite, dictate de sexul lor și să nu așteptăm de la sexul opus să se comporte așa cum ne-am comporta noi într-o situație anume.

Exemple de diferențe:

 • Testosteronul predispune bărbații la activități riscante din punct de vedere fizic, personal, penal iar serotonina la femei are rolul de a calma emoțiile, de a controla comportamentul impulsiv
 • Datorită anatomiei și hormonilor, bărbații au roluri sociale la nivel macro, se ocupă de procurarea mijloacelor financiare și materiale ale familiei, de transport dar nu se descurcă în spații mici (frigider, dulapul de haine). Femeile au roluri la nivel micro, în casă (gospodărie), în educația copiilor, sunt delicate si ambidextre, dar nu se descurcă în spații ample (de exemplu la volan)
 • nevoia de comunicare (bărbații au în medie 7.000 – 10.000 de semne comunicative pe zi iar femeile 20.000 – 25.000)
 • reacțiile la stres (bărbații au tendința de a se lupta cu stresul prin deconectare iar femeile prin comunicare)

Acest modul a apărut în contextul în care există astăzi o nevoie socială și profesională tot mai mare, care se vede cel mai mult în viața de familie, de a înțelege sexul opus și de a reduce conflictele care pot duce la rupturi în relație.

Un alt motiv care a stat la baza alcătuirii acestui modul este preocuparea pentru identitatea de gen a fiilor și fiicelor noastre, care riscă să fie pusă sub semnul întrebării prin educația sexuală și transgenderism. Ideea care se promovează este că indivizii pot alege ei singuri dacă sunt bărbați sau femei, indiferent de sexul lor biologic, iar această alegere trebuie să fie respectată și acceptată de ceilalți. Această teorie deși nu este susținută de dovezi științifice, a dus ca în SUA adolescenții care se consideră fete să se schimbe în vestiarele de fete și să facă duș cu ele. În România lucrurile încă nu sunt atât de radicale, însă ne îndreptăm în acea direcție prin tot mai insistentele programe de educație sexuală prin care se promovează pe lângă fluiditatea de gen, homosexualitatea, masturbarea, sexul anal și începerea vieții sexuale de la vârstele cele mai fragede. De aceea, prin acest modul, părinții sunt încurajați să cunoască tipologiile masculine și feminine și să își poată ajuta copiii în cazul în care aceștia încep să își schimbe comportamentele normale.

 

Obiectivele modulului

 • Familiarizarea participanților cu diferențele biologice și psihologice între sexe
 • Prezentarea diferențelor de rol social între sex
 • Prezentarea tipurilor de comunicare în funcție de sex
 • Punctarea nevoilor, valorilor, viciilor și virtuților în funcție de sex

 

Ce oferă părinților acest modul?

Părinții vor primi un set de informații structurate, comparative și fundamentate științific despre diferențele între bărbați și femei. Acest lucru îi va ajuta la următoarele:

 • Să înțeleagă mai bine propriile comportamente din familie și din societate, din perspectiva bărbăteasca sau feminină iar acest lucru este important pentru înțelegerea propriei identități de gen
 • Să decodifice mai bine semnalele și comportamentului soțului și a copilului de sex opus
 • Să ofere sprijin și ghidare copiilor în cazul aceștia devin nesiguri de propria lor identitate sexuală

 

Structura și durata

Modulul durează 3 ore, cu pauză de gustare dupa prima oră și jumătate.

În prima parte se vor prezenta la PowerPoint informații teoretice și după pauză vor urma exerciții de învățare experențială, în care participanții vor putea dialoga și împărtăși propriile experiențe.

 

3 Comments

 1. Colceriu Dragos spune:

  Buna ziua!

  Intai de toate doresc sa-mi exprim bucuria si aprecierea sincera pentru initiativa dvs. deosebit de importanta in contextul provocarilor si incercarilor la care este supusa familia traditionala astazi. Felicit si urez multa sanatate si putere de munca d-lui Virgiliu Gheorghe, a carui revista o citesc lunar de cca. 4 ani cu maximum de interes, cat si intregii sale echipe!
  INTREBARE:
  Inclinatiile si manifestarile unui individ care sunt contrare propriului sex(gen) pot fi puse pe seama unor defecte genetice? Au reusit intr-adevar specialistii din domeniu sa identifice gena umana „responsabila” de aceste lucruri?!
  Va intreb aceasta pt. ca sunt tatal unui baietel de 4 ani si 10 luni la care, din nefericire, inca de la varsta de 2 ani observ o acutizare a manifestarilor „inverse”(!) Sincer, la-nceput am zis ca e normal si firesc ca un baietel sa fie atras mai mult de/spre zona feminina, in special spre mama sa, pt. ca dintotdeauna a
  existat atractia naturala spre sexul opus. Ceea ce insa ma nelinisteste (mai mult pe mine decat pe sotie) sunt jocurile si jucariile preferate ale fiului meu din ultima vreme: papusi (gen Barbi, Ana si Elsa!), baticuri, esarfe si fulare ale mamei care pt el inchipuie pletele/cozile unei fetite…Iar toate eforturile noastre a celor din jur (parinti, educatoare, rude etc.) de a-l returna la obiceiurile si manifestarile firesti pt un baiat, par a fi inutile si fara niciun efect!… Ce pareri si sfaturi ne puteti oferi?
  Va rugam foarte respectuos pt. un raspuns cat mai obiectiv si elaborat cu putinta si, daca se poate, o parere personala a d-lui V.Gheorghe.
  Va multumesc.
  Dragos C.

 2. Virgiliu Gheorghe spune:

  Există posibilitatea, potrivit epigeneticii ca anumite gene să fie exprimate mai puternic din cauze ce ţin de viaţa părinţilor. Lucrurile sunt foarte complexe însă. Mai este posibil ca anumite dereglări hormonale să apară în contextul în care alimentaţia şi mediul în general sunt pline de substanţe care au structură de estrogeni. Aici intrând bifenolii şi ftalaţii din sticlele de plastic în care este vândută apa, în ierbicide şi pesticide, dar şi în alimente sau poate chiar carnea unor animale hrănite mult cu soia. Soia conţine mult, în cantitate foarte mare estrogeni. Aşadar aş da câteva sfaturi în sensul:

  1. Duhovniceşte, o spovedanie foarte amănunţită a părinţilor din tinereţe, mai ales cele ce ţin de sexualitate. Am avut surpriza să constat că acest lucru a remediat comportamentul copiilor chiar după spovedanie. Un astfel de caz am prezentat cu vreo 6 ani în urmă într-un număr din Familia Ortodoxă. Atunci am înţeles şi eu, dacă ar mai fi fost nevoie, cât de important este acest lucru.

  2. Organic, trebuie evitate toate alimentele care contin estrogeni sau substantele chimice care au o astfel de structura. Cautati alimente cat mai sănătoase, mai curate de ierbicide, pesticide, etc.

  3. Psihologic şi comportamental.
  Nu-i lăsaţi pe mână păpuşi, ci maşinuţe. Ca tată, vă rog, să vă jucaţi cu el mai bărbăteşte. Să vă luptaţi cu el aşa în joacă, să-l atrageţi cât mai aproape să vă urmărească în activităţi, să faceţi ceva împreună cât de simplu.

  Trebuie, iertaţi că trebuie să o spun, să fiţi bărbatul în casă. Trebuie o anumită autoritate, iar mama să vă privească ca atare, căci acest lucru activează admiraţia şi nevoia de identificare a băieţelului.
  Trebuie stimulat cu cuvinte de genul, tu eşti bărbat, trebuie să fii puternic, trebuie să te lupţi, trebuie să rabzi etc.
  Trebuie integrat în comunitate de băieţi. Aceasta o să-l ajute mult.

  Am obosit de acest trebuie, care nu e bine să apară în limbajul dumneavoastră în ceea ce-i cereţi sau sugeraţi copilului, ci să-i spuneţi întotdeauna că este bine, este bine să facă unul sau altul dintre lucruri.
  În fine, vă asigur că, dacă faceţi toate acestea, veţi avea un băiat foarte bărbătos de care veţi fi mândru, chiar dacă acum are o înclinare de a se comporta ca o fetiţă.

  Cu tot dragul,

  Virgiliu Gheorghe

 3. […] femeii la un rol casnic, de familie, în defavoarea celui profesional și care promovează inegalitatea dintre femei și bărbați.  Oficial, acestea nu sunt scopuri ale referendumului. Dar această viziune asupra societății e […]